Årets danske Jazzudgivelse 2021 - Thomas Clausen: BACK 2 BASICS

Årets danske Jazzudgivelse 2021

Thomas Clausen: BACK 2 BASICS, Stunt.


Tilbage til rødderne

Tekst: Birger Thøgersen

Han er nok sin egen værste kritiker: Han kunne altid finde noget at indvende. Dog kneb det, da han hørte optagelserne af den musik, der siden blev til BACK 2 BASICS.
—Den er god at lytte til, og jeg blev rigtig glad. Der er over mit spil en eller anden afslappethed, jeg længe har savnet. Som yngre var jeg en munter dreng, som bare spillede, men livet har givet mig nogle nedture, og i en lang årrække har jeg haft svært ved at være menneskeligt ovenpå. Det har ændret sig. Jeg har aldrig haft det så godt. Jeg er ved at vende tilbage til noget af den umiddelbarhed eller den glæde ved livet, jeg havde før.
Jazz Specials jury var ikke blot fornøjet. Der var så meget begejstring at Thomas Clausens BACK 2 BASICS blev kåret til Årets danske Jazzudgivelse 2021.
—Jeg blev oprigtigt bevæget. Det kom helt bag på mig, for hvem gider høre på en gammel musiker som mig, der har været der i så mange år at han bliver taget for givet.

Det var i fjor 50 år siden, den nu 72-årige Thomas Clausen besluttede sig for definitivt at sige farvel til universitetet for at hellige sig musikken og tage på en længere Danmarksturne med saxofonisten Dexter Gordon. Gennem de senere årtier har han markeret sig som et af landets markante og musikalsk vidtspændende navne, der som pianist og komponist ved siden af jazzen også dyrker den klassiske musik.
BACK 2 BASICS kan, som titlen angiver, kaldes en opfølger på den første BACK TO BASICS fra 2006. Konceptet er det samme: Versioner af standards og kendte melodier leveret at Thomas Clausens faste trio med Thomas Fonnesbæk på bas og Karsten Bagge på trommer.
—Den første blev indspillet blot to måneder, efter at min daværende kone og mor til mine døtre efter flere års psykisk sygdom tog livet af sig. Det var en tid, der har påvirket mit liv vanvittigt meget. Der var så meget smerte forbundet med det, og jeg skulle bare videre. Jeg ville lave noget andet og fjernede mig mere eller mindre bevidst fra min baggrund i den amerikanske jazz-tradition. Hvorfor skulle det hele være så amerikansk. Jeg var dansker, og jeg var europæer med stort E. Jeg var verdensborger, og inspirationen kunne lige så godt komme fra Brasilien som USA.
—Jeg har bevæget mig rundt i manegen. Jeg kommer stadig i flere genrer og har et tæt forhold til den brasilianske musik, som jeg elsker. Men i de senere år har jeg fundet ud af at der er noget helt specielt i den amerikanske tradition, der taler til mig. I perioder har jeg haft et ambivalent forhold til den, jeg lagde distance til den, og det har måske været lidt af en flugt. Nu oplever jeg at der er en intensitet og kropslighed i den, der er vigtig for mig. Samtidig er jeg begyndt at arbejde mere med det rytmiske. Noget er ved at falde på plads. Pladen relaterer til min musikalske opvækst med blandt andre Dexter Gordon og Ben Webster.

Musikken blev til i MillFactory Studios i København, der i fjor lagde rammer til en række koncerter arrangeret af Radio Jazz og Ben Webster Fonden. Hvis man da kan kalde det koncerter. De blev indspillet og filmet, men afviklet uden et publikum.

Ben Webster